Farligt avfall
Obs! Farligt avfall är en tilläggsprodukt. Kontakta Vertigis för mer information.
När ni transporterar och hanterar miljöfarligt avfall kräver Avfallsförordningen att ni berättar vad ni kommer göra och vad ni gjort. Future har speciella fält på tjänster och ordrar som används för detta.
Future hanterar två sorters dokumentation:
- Naturvårdsverkets avfallsregister, som ska inrapporteras kontinuerligt och som används för statistik och kontroll av allt farligt avfall.
- Transportdokument, som ska finnas i de fordon som transporterar den speciella typ av farligt avfall som kallas farligt gods. Det styrs av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).
Den här sidan hjälper dig ställa in EDP Future, så att rapport till Naturvårdsverkets avfallsregister kan ske automatiskt och elektroniskt, och att man kan skriva ut transportdokument som är klara att signera.
Vad behöver just ni?
Hur mycket det är att ställa in beror på din verksamhet.
- Privat. Om ni bara tar emot konsumenters avfall på er återvinningscentral kan det räcka med att sätta upp en enda ordertyp, där ni har en orderrad per avfallstyp (lysrör, färg, batterier).
- Företag. Om ni tar emot avfall från företag är det lämpligare att skapa en ordertyp per avfallstyp, och ha en tjänst per företag. Då blir det smidigare när det företaget hör av sig och det blir dags att skapa en order.

Delprodukt
Välj MFA (miljöfarligt avfall). Då kan nyskapade tjänster som använder den här taxan visa de fält som har med farligt avfall att göra.
I Småregistret Ek – Delprodukt ska delprodukten MFA finnas. Lägg till den om den saknas.
Obs! Vi har kunder som använder delprodukt, till exempel, för konto och annat då kan de behöva flera olika delprodukter. Men det går inte med hårdkodat farligt avfall till delprodukten MFA.
Händelsetyp
Man bör ha en egen händelsetyp som heter Farligt avfall.
För intern statistik i Future, så att man som användare kan hålla koll.
Avfallstyp
En order som hanterar farligt avfall måste ha en avfallskod som beskriver vad det är för sorts avfall. Ställer man in avfallstyp på taxan ärvs den ned både till tjänsten och dess nyskapade ordrar.
Ordertyper
Sätter man en ordertyp på taxan föreslås den automatiskt när man skapar en ny order. Vi rekommenderar att ha ungefär samma namn på ordertypen som på taxan, när det gäller farligt avfall.

Farligt avfall
Kryssa i Farligt avfall.
Orderrader
Det behöver finnas en orderrad med taxan. Kryssa i Skapa händelse. När ordern kvitteras kommer det skapas en händelse och anteckningen kommer vara redo att skickas av schemaläggaren till Naturvårdsverket.
Öppnar man orderraden efteråt kan man se vilka anteckningar som skickats.
Layoutkod
Välj Transportdokument.
Under Filnedladdning i webbhjälpen kan du ladda ner färdiga mallar för transportdokument.
RD-kod
RD står för Recycle or Destroy och beskriver på vilket sätt man gör sig av med eller återvinner det farliga avfallet. Den kod du väljer här sätts automatiskt på en ny tjänst som använder taxan.
Naturvårdsverkets avfallsregister
För att smidigt kunna rapportera till Naturvårdsverket kan man ställa in redan på ordertypen vilken sorts data som ska skickas. Håll musen över de olika alternativen för att se vem som ska rapportera in de olika anteckningarna.
Anteckning 3 och 4 är de vanligaste för EDP:s kunder.
Anteckning 1
Avfallsproducenter (verksamheter där farligt avfall uppstår). Gäller också för de återvinningscentraler som rapporterar in till Naturvårdsverket som ombud åt producenter. Här ingår uppskattad vikt.
Anteckning 2
Används av de som transportörer farligt avfall till någon annans anläggning. Används inte när man transporterar farligt avfall till sin egen anläggning.
Anteckning 3
Insamlare, i anslutning till att farligt avfall tas emot. Här ingår den uppmätta vikten.
Anteckning 4
Insamlare, i anslutning till att farligt avfall transporteras vidare. Använder du den här ska du också kryssa i Uttransport.
Anteckning 5
Handlare och mäklare av farligt avfall.
Anteckning 6
Behandlare, i anslutning till att farligt avfall tas emot. För de som gör om det de tar emot till något annat.
Anteckning 7
Behandlare, när farligt avfall har behandlats (kvartalsvis)
Anteckning 8
Behandlare, för de som gjort om farligt avfall till något annat och transporterar det vidare till en ny innehavare. Använder du den här ska du också kryssa i Uttransport.
Se vilken data som skickas på Naturvårdsverkets webbsajt om anteckningarna.

När man transporterar farligt avfall ska man dokumentera de platser de flyttas till och från. Det behövs både för transportdokumentet och för statistiken på Naturvårdsverket.
Öppna System > Småregister och välj RH – Lagerplats.
Skapa lagerplatser och fyll i alla fält.
Namn och E-post ska gå till en kontaktperson. Det kan gärna vara en person som jobbar på platsen där det farliga avfallet förvaras.
CFAR-nummer
SCB (Statistiska Centralbyrån) för register över alla landets företag och deras arbetsställen. CFAR (centrala företags- och arbetsställeregistret) innehåller nummer för att unikt identifiera varje arbetsställe. Dessa nummer är centrala för att Naturvårdsverket ska kunna se var allt farligt avfall är och vart det ska.
Du hittar din organisations CFAR-nummer på SCB - Sökning efter företag och arbetsställen.

Avfallstyp beskrivning
Här fyller man i vad kunden säger att det är för någon sorts avfall.
Mottagningslager
Fyll i lagerplatsskod för den plats där ni tar emot farligt avfall.
Extern avfallsbehandling
För de typer av farligt avfall som bara mellanlagras hos er ska ni berätta vart det kommer ta vägen efteråt. Future använder informationen när transportdokumentet skapas.
Entreprenad
Enreprenaden styr vilken transportör det är. För transportdokumentets skull behöver ni fylla i en del fält i småregistret ÖV – Entreprenad.
- Organisationsnummer
- Entreprenörsnamn
- Adress
- E-post
- Kontaktperson
Behållare
Transportdokumentet behöver innehålla vilket emballage som används.

Det räcker gott och väl att skicka anteckningar en gång om dagen. Det gör man med schemaläggaren under arbetet Skicka FA-anteckningar.
Här finns inte några inställningar att göra. Den ska bara köras.
Webbadress till API – Det här är adressen till EDP:s server i Staffanstorp. Vi agerar mellanhand för rapporteringen. Vi har valt den lösningen för att bespara våra kunder den möda det innebär att anskaffa det säkerhetscertifikat som Naturvårdsverket kräver för sitt API.

Här fyller ni i nyckeln ni fått från Naturvårdsverket. Fyll även i de andra fälten med er organisations information.

När man är ombud rapporterar man till Naturvårdsverket åt någon annan.
Din organisation kan exempelvis vara ombud för ett tillverkningsföretag. Då kryssar ni i Ombud för anteckning till Naturvårdsverket på kundens anläggning.
Man kan också ange det på ordern.

När man har gör om farligt avfall till något annat ska det rapporteras till Naturvårdsverket en gång i kvartalet.
Skapa en order för farligt avfall och kryssa i Anteckning 7.
Öppna en orderrad och tryck på knappen Registrera resultatet av behandling.
När du är klar för kvartalet klickar du i kryssrutan Uppgifterna är klara att skicka till Naturvårdsverket. De skickas nästa gång det schemalagda jobbet körs. Alternativt kan du öppna det schemalagda jobbet och köra dem direkt.

Transportdokument fylls i automatiskt när allt är rätt inställt i Future.
Transportetikett
På etiketten kan man direkt visa vilka risker som finns vid transport och behandling av avfallet. Vad avfallet innehåller kan enkelt väljas genom att markera innehållet under vald MFA-tjänst och sedan under fliken Farligt avfall.
Exempel:
X och F är tecken som dyker upp på etiketten på det farliga avfallet. Det läses av föraren och gör hen uppmärksammad på vilka risker som finns vid transport och behandling.
Cancerframkallande
Under fältet Cancerframkallande får det att välja grupp A eller grupp B.
Grupp A: Kemiska ämnen, grupp A - Arbetsmiljöverket (av.se)
Grupp B: Kemiska ämnen, grupp B - Arbetsmiljöverket (av.se)
(Dessa grupper ingår i 45§ och 47§ i AFS2014:43 Kemiska arbetsmiljörisker)